Bursa’da kaçak kazıya dijital ‘Harika’ takip!
BURSA (İGFA) –Bursa’nın daha sağlıklı ve yaşanabilir bir kent olması için çevre yatırımlarına ağırlık veren Büyükşehir Belediyesi, doğayı kirleten unsurlara karşı da yoğun çaba harcıyor.
Kaçak dökülen hafriyatların önüne geçmek için rutin kontrollerini sürdüren Büyükşehir Belediyesi, yine UKOME kararıyla araçlara amortisör hareketlerine duyarlı, uydu araç takip sistemiyle uyumlu GPS cihazı takılmasını zorunlu hale getirdi. önce kazıyı taşıyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından geliştirilen, inşaatı yapacak müteahhitler, hafriyat yapacak firmalar, ilçe belediyeleri ve Burkent A.Ş. kaçak dökümü önlemek için hafriyat alanlarını işleten. .
OTO KONTROL SAĞLANIR
Hafriyatın üretilmesinden sahaya dökülmesine kadar tüm sürecin otokontrolünün sağlandığı Hafriyat İdaresi Bilgi Sisteminde, atık üreticisi konumundaki müteahhit firmalar kendi kullanıcı adlarını oluşturarak sisteme kayıt olurlar ve şifrelerini girin ve çalışmak istedikleri hafriyat firmasını seçin ve atık başvurusunda bulunun.
Hafriyat firmaları da atıkların taşınmasında kullanılacak kamyon plakalarını ilgili sistem üzerinden girerek onaylıyor. İlçe belediyesi ekranına düşen başvurular incelendikten sonra israf ölçümüne de girerek başvuruyu onaylıyorlar.
Onaylanan başvurular, Büyükşehir Belediyesi Gelir Tarifesinde belirtilen fiyatlara göre otomatik olarak sistem tarafından tahakkuk ettirilmekte ve Atık Taşıma ve Kabul Belgesi, atık bedelinin Düzenli Depolama İşletmecisine ödenmesi ile birlikte aktif hale gelmektedir. Hafriyat firmaları sistemlerine giriş yaparak Atık Taşıma ve Kabul Belgesi ile ilgili QR kodu ile atıkları yetkili hafriyat depolama alanlarına getirerek boşaltabilirler. İlçe belediyeleri tarafından girilen hafriyat boyutunun sistemde seçilen alana gitmemesi veya eksik gitmesi durumunda söz konusu atıklar kaçak çöplük olarak değerlendirilir ve ilgili firmalara yönetmelik gereğince idari işlem yapılır.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Çevre Koruma ve Denetim Daire Başkanlığına bağlı Hafriyat Bilgi Sistemi Yönetim Merkezini ziyaret etti.
Sahada devam eden çalışmaları internet üzerinden de takip eden Önder Aktaş, daha yeşil ve yaşanabilir bir Bursa için var gücüyle çalışmaya devam ettiklerinin altını çizdi.
Önder Aktaş, çevre kanunu kapsamında izinsiz döküm yapanlara 273 bin 267 TL, tüzel kişilere 1 milyon 93 bin 70 TL idari yaptırımın çok üst düzeyde uygulandığını belirterek, “Amacımız daha yaşanabilir bir çevre için. Bursa’da özellikle tarım alanları, ormanlık alanlar ve dere yataklarında idari yaptırımlara tabi tutulmaksızın kaçak dökümlerin önlenmesi için oluşturulan belge sayısı geçen yıla göre 2 bin 832’den 4 bin 23’e çıktı. hafriyat çalışmalarının denetimli hale geldiğinin bir göstergesidir.Bu kapsamda şube temsilcilerimizden ricamız kesinlikle herhangi bir hafriyat faaliyeti öncesi “Bizimle iletişime geçerek ‘Hafriyat Yönetim Bilgi Sistemi’ne kayıt olunması ve tüm süreçlerinin üzerinden takip edilmesidir. bu sistem. Lütfen çocuklarımızın geleceğini düşünün ve çevreye karşı daha duyarlı olun” dedi.