TİSVA Mütevelli Heyeti Başkanı Akgül: “İsrafa karşı gıda bankacılığı yaygınlaştırılmalı”
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) Mütevelli Heyeti Başkanı Halil Fatih Akgül, “Gıda israfına karşı gıda bankacılığı uygulamaları yaygınlaştırılmalı.” söz konusu.
Vakıftan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Akgül, Kahramanmaraş depremlerinde yaşanan gıda israfının boyutu göz önüne alındığında, depremzedelere sağlanan gıda tabanının israf edilmeden ulaştırılmasında gıda bankacılığının büyük rol oynadığını belirtti.
Türkiye’de yasal temelleri 2004 yılında atılan gıda bankacılığının dünya çapında 30 bine yakın gıda bankası ile faaliyet gösterdiğini belirten Akgül, “Türkiye’nin ilk gıda bankası 24 Ocak 2004’te Türk hükümeti tarafından Diyarbakır’da kuruldu. İsrafı Önleme Vakfı Vatandaşa vakıf sağlandı TİSVA, Diyarbakır’daki gıda bankasına bağışlanan gıdaların muhafazası ve dağıtımı için Diyarbakır Valiliği’nin tahsis ettiği yerde Diyarbakır Gıda/Giyim Bankası’nı faaliyete geçirdi.” söz konusu.
Akgül, “Gıda Bankası, ister bağışlanmış ister üretim fazlası olsun, her türlü sağlıklı gıdayı temin eden, uygun kurallara göre depolayan ve bu işleri doğrudan veya çeşitli yardım kuruluşları aracılığıyla herhangi bir kar amacı gütmeden teslim eden dernek, vakıf veya kuruluştur. saik, açlık sınırındaki insanlara ve doğal afetlerden etkilenenlere. Belediyelerin oluşturduğu kuruluşlardır. Gereksiz, amaçsız ve yararsız bir yer için yapılan her türlü çalışma, süreç ve harcamalar boşa gitmektedir. İsrafı önlemek, hayatımızda gereksiz, amaçsız ve yararsız hiçbir şeyi yapmamaktır.” değerlendirmesini yaptı.
Küreselleşme, kentleşme ile birlikte yaşam alışkanlıklarını değiştiriyor.
Küreselleşme, kentleşme ile birlikte yaşam alışkanlıklarını ve buna bağlı olarak tüketim alışkanlıklarını da değiştirmektedir. Et, meyve, sebze ve hazır gıdalara talep artıyor. Gıda israfında perakende noktalarının rolü ve önemi de artıyor.
Perakende bölümü, distribütörler, toptancılar ve marketler, süpermarketler, market ve bakkallar, şarküteriler, kasaplar, manavlar kısacası gıdanın satıldığı tüm yerleri kapsamaktadır. Ambalajsız meyve, sebze ve unlu mamuller satış kanallarında en çok israf edilen ürünlerdir. Çünkü bu besinler ısı, nem ve bakteri gibi dış etkenlerden çok daha fazla etkilenir.
Dünyada milyonlarca insan aç yatarken, otellerde uygulanan açık büfe sistemi ile binlerce yemek çöpe gidiyor. Özellikle tatil dönemlerinde daha da artan bu rakamlar her geçen gün önemli boyutlara ulaşmaktadır. Unutulmamalıdır ki çöpe atılan gıdalar ile milyonlarca insan ihtiyacı olan gıdaya ulaşabilmektedir.
Her geçen gün artan ve insanlığı etkileyen gıda israfı en çok evlerimizde meydana geliyor. Tüketicilerin neyi, ne zaman tüketeceklerini planlamadan alışveriş yapmaları, gıdaların buzdolabında yanlış saklanması gibi nedenler konutlarda gıda israfına neden olan faktörler arasında sayılabilir.
Doğru ve planlı bir program ile evlerde gıda israfının önüne geçilebilir ve binlerce gıda çöpe atılabilir. Atık, yemek artıklarından gazete kağıdına, ambalajlara, cam eşyalara, içecek ve süt kartonlarına kadar her şeyi içerir.
Dünya gündeminin en önemli konularından biri de gıda israfı. Milyonlarca insan açlıkla mücadele ederken, gıda israfı da her geçen gün artıyor.
Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kaydedildi:
“Birleşmiş Milletler’e göre aç insan sayısı 957 milyona ulaştı. Bu da Türkiye nüfusunun 11 katı kadar insanın açlıkla karşı karşıya olduğu anlamına geliyor. Her geçen gün çığ gibi büyüyen gıda israfının önlenmesi gelinen noktada. ülke gündeminin ilk sıralarında yer alıyor.Dünyada herkese yetecek kadar gıda var.Üretilmesine rağmen her gün yaklaşık 35 bin kişi açlık nedeniyle hayatını kaybediyor.Gıda ve Tarım Örgütü’nün en iyimser iddialarına göre, Üretilen gıdanın 1/3’ü israf ediliyor.
Bu besinlerin yüzde 40’ı üretimden proses aşamasına kadar olan süreçte kayboluyor. Meyve sebze reyonu gıda israfının en fazla olduğu alanlardan biridir. Sahadan sofraya birçok noktada eserler israf ediliyor. Gıda israfının en değerli nedeni tüketicilerin doğru planlama yapmamasıdır. Pek çok yiyecek, yemeğin ne zaman ve nasıl tüketileceğine dair uygun planlama yapılmadan satın alınır. Bu da zamanında tüketilmeyen besinin çürümesine ya da son kullanma tarihinin geçmesine neden olur. Fazla besin alımının yanı sıra yemek hazırlarken gereğinden fazla yemek hazırlamak da israfa neden olan durumlardan biridir.