Haber

Erdoğan, Sivas Katliamı Mahkûmuna Af Yetkisini İkinci Kez Kullandı: ‘Bu Bir İnsanlık Suçudur’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sivas Katliamı tutuklusu için affını ikinci kez kullandı. Sivas Katliamı davasında ömür boyu hapis cezasına çarptırılan ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından cezası affedilen Ahmet Turan Kılıç tahliye edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Sivas katliamı hükümlüsü Hayrettin Gül’ün kalan cezasının ‘hastalık gerekçesiyle’ kaldırıldığı açıklandı.

Karara isyan eden davanın avukatı Şenal Sarıhan, “Bu sanıklar şeriat talep ettikleri gerekçesiyle hiç tanımadıkları insanlara saldırdılar. “Burada bir insanlık suçu var” dedi.

Hizbullahçı kararların cezaları bire bir kaldırılırken, 28 Şubat davasında hüküm giyen bazı komutanlar sağlık sorunlarına rağmen halen cezaevinde tutuluyor.

Sivas’ta 33 aydın ve 2 otel çalışanının katledildiği Madımak katliamı davasında idam cezasına çarptırılan ve daha sonra cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrilen Hayrettin Gül’ün kalan cezası da Cumhurbaşkanı imzasıyla kaldırıldı. Recep Tayyip Erdoğan “kalıcı hastalık” gerekçesiyle.

Hayrettin Gül, ilk olarak 1993 yılında Madımak katliamı davası kapsamında Ankara 1 Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından idam cezasına çarptırıldı. Ancak cezası daha sonra “müebbet hapis”e çevrildi. Gül, 2003 yılına kadar “iltica” izniyle Almanya’da kaldı. Ancak 2003 yılında sınır dışı edildi ve yakalanıp hapsedildi. Ancak Erdoğan, 5 Eylül’de “sürekli hastalık nedeniyle” Gül’ün ömür boyu hapis cezasını kaldırdı. Böylece Gül’e yalnızca 20 yıl hapis cezası verildi.

Cumhuriyet’in haberine göre Gül’ün de 1997 yılındaki 28 Şubat duruşmasında mağdur olarak yer aldığı biliniyor. Soruşturmayı yürüten savcı Mustafa Bilgili’ye gönderdiği ve dava dosyasında yer alan mektupta Gül’ün, “28 Şubat döneminde yargıya verdiği brifingler nedeniyle cezalandırıldığını ve mağdur edildiğini” iddia etti.

Cumhurbaşkanı’nın kararıyla affedilecek ilk kişi Gül değil. Erdoğan ayrıca 2020 yılında bir diğer Madımak faili Ahmet Turan Kılıç’ın kalan cezasını da yine “sağlık sorunları” gerekçesiyle kaldırmıştı. Gül ve Kılıç’ın yanı sıra, 2000 yılında tutuklanarak üç kişiyi sorgulayıp işkenceyle öldürmek suçundan ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Hizbullah zanlısı Mehmet Emin Alpsoy da “kocam olduğu” gerekçesiyle 2023 yılının Mayıs ayında affedildi.

Fotoğraftaki kişi Ahmet Turan Kılıç’tır.

Madımak katliamı davasının avukatlarından Şenal Sarıhan, idam cezasına çarptırılan 9 kişinin halen yurt dışında olduğunu ve teslim edilmediğini bildirdi. Sarıhan, “Bu sanıklar şeriat talep ettikleri gerekçesiyle hiç tanımadıkları insanlara saldırdılar. Burada bir insanlık suçu var. Erdoğan bu kararıyla çifte standart uyguladı.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu